Instalarea si demontarea universalului si flansei la strunguri

Strungurile livrate cu un universal cu 3 bacuri montat, necesita de cele mai multe ori utilizarea unui universal de 4 bacuri sau flansa. Universalul si flansa sunt montate cu un sistem camlock, care foloseste o cheie pentru a slabi si strange clemele de fixare pentru indepartare sau instalare.

instalare-universal-flansa

Inainte de a instala la strunguri un universal cu 4 bacuri si flansa, camele respective trebuie instalate si ajustate. Pentru a mentine consecventa in instalarea si demontarea de universaluri si flanse, fiecare ar trebui sa aiba un semn de sincronizare, care poate fi aliniat cu o potrivire pe ax, astfel incat acesta va fi instalat in aceeasi pozitie de fiecare data. Inainte de a indeparta universalul cu 3 bacuri, verificati daca exista un semn de sincronizare. In cazul in care nu poate fi gasit un semn, realizati unul atat pe universal cat si pe ax.

instalare-demontare-universal-flansa

Demontarea universalului si flansei

1. Deconectati strungul de la retaua de alimentare cu energie electrica!

2. Asezati un suport pe universal (a se vedea figura 10) sau un strat de placaj peste ghidajele batiului pentru a proteja suprafetele de precizie pentru a nu fi avariate si pentru a preveni prinderea degetelor.

3. Slabiti camele de blocare prin rotirea cheii in sens antiorar aproximativ o treime dintr-o
rotatie, pana la semnul de pe cama de blocare ce se aliniaza cu marcajul de pe ax. In cazul in care cama de blocare se elibereaza, miscati-o pana cand se va slabi. Nota: Aceste cama de blocare poate fi foarte stransa.

demontare-universal-cu-4-bacuri

4. Folosind un ciocan moale, apasati usor in jurul circumferintei exterioare a corpului universalului pentru a-l indeparta de pe camele de blocare si de pe ax. Atentie: Universalul se poate desprinde in acest moment, de aceea este important sa fiti gata sa sustineti greutatea sa.

ATENTIE! Universalurile mari sunt foarte grele. Obtineti intotdeauna asistenta la demontarea sau montarea universalurilor mari pentru a preveni vatamarea corporala sau de deteriorarea universalului sau strungului.

5. Folositi miscari de rotatie pentru a elimina cu grija universalul de pe ax. Daca universalul nu iese imediat, rotiti axul aproximativ 60˚ si loviti din nou. Asigurati-va ca toate marcajele de pe came si ax sunt in aliniere corecta.

universal-cu-4-bacuri-demontare

Instalarea universalului si flansei

1. Deconectati strungul de la retaua de alimentare cu energie electrica!

2. Asezati un suport pe universal sau un strat de placaj peste ghidajele batiului pentru a proteja suprafetele de precizie pentru a nu fi avariate si pentru a preveni prinderea degetelor.

3. Asigurati-va ca suprafetele conice ale universalului si axul sunt perfect curate.

4. Verificati si asigurati-va ca toate camele de fixare sunt nedeteriorate, sunt curate si usor unse si ca suruburile camelor sunt la locul lor. OBSERVATIE! Nu instalati niciodata un universal sau flansa fara a avea suruburile camelor pozitionate la locul lor. Daca ignorati acest aviz, odata instalat, universalul nu poate fi indepartata camele actionand ca o presa.

5. Aliniati marcajele de sincronizare universal-ax, si glisati universalul pe ax.

6. Intoarceti cama de blocare cu cheia universalului pana cand marcajul camei se incadreaza intre “v”-uri. In cazul in care cama de blocare se opreste in afara “v”-urilor, scoateti universalul si reglati inaltimea camelor o rotatie completa in sus sau in jos.

7. Blocati celelalte came intr-un model stea astfel incat universalul este fixat in mod egal pe toate partile, fara nici o sansa de nealiniere. Nota: Daca oricare dintre came nu se incadreaza intre “V -urile de fixare atunci cand cama de blocare este stransa, trebuie sa reglati cama.

8. Scoateti cheia universalului.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *