Introducere in operatiunea de slefuire

Functia de slefuire (sablare) denumita uneori si “slefuire abraziva” este un proces repetitiv de slefuire pe ambele parti ale piesei de lemn la o grosime dorita si / sau netezita. Atunci cand aceasta operatiune este efectuata corect, cele doua suprafete vor fi paralele.

Nu confundati slefuirea cu grosimea si rindeluirea! Slefuirea presupune indepartarea treptata a materialelor in trepte de 0,8 mm sau mai puţin, in funcţie de slefuire granulatie, duritate material, latime material etc. Grosimea si rindeluirea, pe de alta parte, este procesul rapid de indepartare a materialului in vrac la rate de pana la 1 / 8″ pe trecere cu masini portabile. Daca ati folosit o masina de grosime pentru a netezi si aduce la dimensiune materialul veti invata repede sa lucrati cu masina de slefuit.

Cele mai comune greseli facute cu o masina de slefuit cu tambur sunt fortarea sa scoata material prea mult, prea repede. Variabile, cum ar fi şmirghel, latime piesa, tipuri de lemn, viteza de avans, si conţinutul de umiditate, influenţeaza cantitatea de material care poate fi eliminat intr-o singura trecere.

slefuire-lemn

Avantajele folosirii unei masini de slefuire cu tambur

Un avantaj al masina de slefuit cu tambur este ca aveti posibilitatea sa lucrati cu material de pana la 405 mm latime, cu aceasta unitate, din cauza design-ului lateral deschis. Masina de slefuit cu tambur exercita o presiune mult mai mica pe piesa de lucru decat o masina de grosime, oferindu-va capacitatea de a lucra cu material foarte subtire. Avand posibilitatea de a slefui la grosime furnir, daca se doreste, va extinde orizonturile pentru prelucrarea lemnului. Puteti, de asemenea, lucra cu piese mici de lemn, de forme ciudate.

Inlaturarea asperitatilor lemnului

Aparatul ideal pentru indepartarea asperitatilor lemnului este o rindea. Cu toate acestea, din cauza presiunii minime exercitate de masina de slefuit cu tambur, este posibil sa se eliminarea asperitatile, deoarece nu este comprimata cherestea pe masa de lucru. Fiti rabdatori, acest proces poate dura destul de mult, in functie de adancimea asperitatilor. Pentru a personaliza lucrul masinii, se poate utiliza o granulatie abraziva grosiera. Repetati pana cand materialul este plat. Cu o fata plana acum, intoarceti placa.

Inspectati intotdeauna cherestea pentru urzeala si rasuciti inainte de slefuirea cu tambur deoarece este predispusa sa se agate in masina, cherestea cu lungime mai mica in aceste conditii este deosebit de suparatoare.

Planul de lucru in avans

Planificarea operatiunilor dumneavoastra de slefuire in avans se va reduce la minimum de setari, timp de munca si nivel de frustrare. Grupa de materiale care urmeaza sa fie slefuita, grosimea şi cerintele, determina lucrul cu granulatie de slefuire solicitata incepand cu materiale mai groase pana la cel mai subtire. Va sugeram sa experimentaţi cu crupe de slefuit diferite si diferite specii de lemn pentru a determina rezultatele pe care le puteti astepta inainte de a distruge materialul de lucru. Cand faceti setari noi, acestea trebuie testate intotdeauna cu resturi de lemn inainte de slefuirea propriu-zisa a materialului de prelucrat.

Specii de lemn cu care trebuie sa fiti prudenti

Speciile extrem de rasinoase vor tinde sa blocheze rapid benzile abrazive si in multe cazuri nu se poate curata banda cu bastoane de curatare. Cele mai problematice specii sunt unele de pin ale caror amestecuri de seva si rumegus nu mai permit curatarea benzilor abrazive. Fiţi atenti la speciile care au proprietati toxice, cum ar fi membri ai familiei de palisandru (de exemplu, cocos bola). In ciuda aerisirii, este posibil sa inhalati mici de particule din aer sau suferi reactii alergice, prin depunerea praf.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *