Cum se indoaie tabla

indoire-tablaInstrumentele de indoit tabla scumpa, numite si masini de indoit tabla, sunt cele mai des folosite pentru indoirea tablei, dar se poate face acest lucru si fara un astfel de instrument. Indoirea tablei cu mana libera este posibila daca bucata de tabla este destul de mica si subtire pentru a o manevra. Invatati cum sa indoiti tabla pentru a realiza proiecte pentru casa si ca hobby cu usurinta fara a folosi o masina de indoit tabla.

Pregatirea pentru indoirea tablei cu menghina

Pregatiti materialele. Daca aveti uneltele potrivite la indemana, procesul va decurge mai usor si rapid. Pentru a indoi tabla cu o menghina si un ciocan, veti avea nevoie de:

  • 2 forme din lemn sau metal
  • Bloc din lemn de esenta tare si ciocan de mare capacitate sau ciocan de lemn (optional)
  • Calculator
  • Marcator
  • Raportor
  • Ciocan din cauciuc, plastic sau piele bruta
  • Rigla sau ruleta de masurat
  • Tabla
  • Menghina

Stabiliti grosimea tablei. Puteti folosi o ruleta de masurat sau rigla pentru a masura grosimea tablei dumneavoastra de metal. Aceasta masuratura este necesara pentru a calcula toleranta de indoire. Daca tabla este prea groasa, este posibil sa aveti nevoie de echipament special, cum ar fi o masina de indoit tabla sau arzator, pentru a indoi tabla in forma dorita.

Calculati toleranta de indoire. Prin indoire, tabla va fi deformata incat va fi mai mare ca volum. Pentru a calcula expansiunea care va avea loc in afara unghiului de indoire, va trebui sa stiti toleranta de indoire. Tineti minte ca unele metale sunt mai casante decat celelalte. Indoirea unui metal casant peste limite poate duce la craparea si ruperea metalului.

Marcati liniile pentru indoit. Luati raportorul si trasati o linie clara cu marcatorul de-a lungul punctului la care veti indoi tabla. Apoi, tinand cont de toleranta de indoire, trasati a doua linie, distanta care survine intre liniile de indoire (raza de indoire). Spatiul dintre liniile de indoire se va mari cand indoiti.

Taiati tabla la marimea dorita. Lasati putin spatiu in plus de tabla, aproximativ ¼ este recomandat. Asigurati-va ca piliti si neteziti bucata de tabla, deoarece daca sunt crestaturi si muchii aspre, pot aparea fisuri in metal.

Indoirea tablei cu menghina

Plasati formele in menghina. Acestea trebuie sa aiba o muchie care sa se potriveasca cu unghiul pentru indoirea dorita. Situati formele in menghina, cu unghiul blocului mai sus decat menghina. O muchie a formei va fi indoita la gradul razei de indoire, obtinand astfel indoirea dorita.

Fixati tabla in menghina. Acum ca formele sunt deja plasate, fixati bucata de tabla intre forme. Aveti grija sa mentineti linia de indoire chiar si cu unghiul de indoire a formelor.

Sustineti surplusul de tabla. Daca aveti tabla ramasa care atarna la mare distanta in afara formelor, va trebui sa sustineti acest segment astfel incat sa nu se miste prea tare si sa indoiti gresit. Poate sa va ajute un prieten sau un coleg pentru a asigura cu mainile stabilitatea bucatii. Asigurati-va ca purtati manusi pentru a evita taierile accidentale.

Indoiti metalul cu ciocanul. Pentru a preveni deteriorarea sau taieturile strambe, este mai bine sa folositi un ciocan din cauciuc, plastic sau piele bruta pentru a lovi usor metalul. Faceti asta pana cand se indoaie inspre forma si obtineti treptat si simetric unghiul dorit. Lovirea tablei trebuie sa inceapa dintr-un capat si sa se termine in celalalt. Lucrati usor inainte si inapoi intre liniile de indoire pana cand tabla este indoita la unghiul dorit.

Detectarea si remedierea defectiunilor tehnice in timpul procesului de indoire

Verificati valoarea grosimii materialului in calculul de toleranta de indoire. Numarul valorii trebuie exprimat ca decimal pentru ca calculul dumneavoastra sa fie corect si se bazeaza pe dimensiunea standard.

Verificati inca o data unghiul de indoire. Daca calcului tolerantei de indoire pare gresit, greseala poate fi unghiul de indoire. Daca incercati sa indoiti la un unghi mai mic sau mai mare de 90°, este necesar sa alegeti unghiul complementar pentru indoirea dorita.

De exemplu: daca unghiul dorit de dumneavoastra este de 45°, veti scadea acest numar din 180° obtinand un unghi de indoire de 135°.

Ajustati menghina. Presiunea pe care o aplicati pentru a indoi tabla va fi semnificativa. Daca nu potriviti corect menghina sau daca nu ati fixat-o suficient, formele se pot deplasa, sau puteti indoi gresit tabla.

Folositi caldura pentru indoiri dificile. Acest lucru trebuie facut cu mare atentie si grija. In cazul in care indoiti o bucata de tabla groasa, puteti folosi o lampa de sudura de-a lungul liniei de indoire pentru a usura indoirea.

Tineti minte ca multe tipuri de metale fabricate au un punct de topire ridicat si aplicand arzatorul imprudent poate deteriora sau strica tabla sau echipamentul.


Daca aveti nevoie de consiliere pentru alegerea utilajelor necesare pentru proiectele dvs,  Expert Moldova Trading sta la dispozitia dvs. Ne puteti contacta la nr de telefon 0730.260.454.

You May Also Like

One thought on “Cum se indoaie tabla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *