Cum se indoaie tevile

masina-de-indoit-teviPuteti indoi tevi si tuburi in mai multe moduri, in functie de intrebuintarea tevii sau tubului indoit. Problema care apare atunci cand indoiti o teava este sa estimati cat de mult trebuie indoita. Cu toate ca multe unelte de indoire contin un set de instructiuni pentru a calcula toleranta de indoire, de cele mai multe ori sunt scrise intr-o maniera complexa si presupun cunostinte de matematica pe care multi utilizatori nu le au. Cu toate ca nu se poate lucra fara matematica, puteti planui cat sa indoiti o teava in asa fel incat calculul unghiului de indoire sa fie simplificat, fiind astfel necesara doar aritmetica de baza. Metoda descrisa mai jos nu este simpla, dar cu putina practica, o puteti stapani.

Alegeti o unelta de indoire

Alegeti uneltele de indoire potrivite pentru nevoile dumneavoastra (masini de indoit tevi). Exista 6 metode principale de indoire. Fiecare este potrivita pentru un anumit tip de teava.

Indoirea treptata este de obicei folosita pentru indoirea metalului subtire, cum ar fi instalatiile electrice. Cu aceasta metoda, teava este plasata jos la doua puncte externe iar pistonul apasa teava si axa ei centrala pentru a o indoi. Partea care a fost indoita capata o forma ovala atat in interior cat si in exterior.

Indoirea prin torsiune este folosita pentru a indoi tevi folosite pentru balustrade si fier ornamental, precum si cadre de masini, caroserii intarite cu lonjeron, cadre de remorca si conducte masive. Indoirea prin torsiune foloseste 2 stante pentru a efectua indoirea: o stanta de indoire stationara si o stanta de raza fixa. Este folosita cand teava trebuie sa aiba un finisaj corect si un diametru invariabil.

Indoirea cu mandrina este folosita pentru a face tevi de esapament pentru stoc si la comanda, conducte pentru ferme de lapte si conducte pentru schimbatoare de caldura. Pe langa stantele folosite la indoirea prin torsiune, indoirea cu mandrina foloseste un suport flexibil care indoaie cu o alta  teava sau tub pentru a se asigura ca interiorul tevii nu este deformat.

Indoirea prin inductie consta in incalzirea zonei de indoit cu un dispozitiv electric si apoi teava sau tubul este indoit cu ajutorul unor stante asemanatoare celor folosite la indoirea prin torsiune. Metalul este racit imediat cu apa pentru a-l cali. Acest tip de indoire realizeaza indoituri mai stranse decat indoirea prin torsiune.

Indoirea prin cilindre, numita si indoire la rece, este folosita cand sunt necesare indoituri mari la tevi sau tuburi, cum ar fi pentru suporturi de copertine, cadre de gratare, cilindre de tobe, precum si in lucrarile de constructie. Indoirea prin cilindre foloseste 3 cilindre pe axe separate pentru a roti teava, in timp ce cilindrul principal preseaza in jos pentru a indoi teava.

(Deoarece cilindrele sunt aranjate in forma de triunghi, aceasta metoda se mai numeste indoire prin piramida). Pe cealalta parte, indoirea la cald este folosita mai mult in lucrari de reparatii. Metalul este incalzit in locul unde urmeaza sa fie indoit pentru a-l inmuia.

Cum sa realizati o indoire la unghiul corect

Indoiti o teava de proba la un unghi de 90 de grade. Astfel, veti invata cata forta trebuie sa aplicati pentru a opera instrumentul de indoit si de asemenea aceasta teava va va servi ca referinta pentru urmatoarele lucrari. Pentru a stabili unghiul tevii, asezati-o pe un echer de dulgherie, cu partea indoita exterioara in coltul echerului. Ambele capete ale tevii trebuie sa atinga marginile echerului si sa fie paralele cu acestea.

Gasiti locul unde incepe sa se indoaie teava. Trebuie sa vedeti sau sa simtiti o mica distorsiune in locul unde incepe indoirea si unde se termina.

Marcati capetele cu un marker permanent. Trasati linia in jurul tevii.

Plasati teava pe echer din nou pentru a identifica lungimea tevii pentru indoire. Notati locul de pe fiecare parte a echerului unde marcajele tevii se unesc. Ar trebui sa fie aceeasi distanta de la coltul interior al echerului. Adunati aceste lungimi. Daca marcajele de la fiecare capat al tevii de indoit ating echerul la 6 inch (15 cm) de la coltul interior al echerului, lungimea totala a sectiunii de indoit a tevii este de 12 inch (30 cm).

Identificati portiunea de pe stanta de unde incepe indoitul. Puneti tubul indoit inapoi in unealta de indoit cu stanta folosita pentru a-l indoi si notati unde pe stanta se aliniaza cu marcajul de pe teava. Marcati acest loc cu un punct sau zgariati metalul cu o pila. Daca aveti mai multe stante (pentru tevi cu diametru diferit), indoiti o cate o teava de proba pentru fiecare stanta, intrucat fiecare diametru necesita un anumita cantitate de metal pentru a realiza indoirea de 90 de grade. Cand aflati de teava aveti nevoie pentru a realiza indoirea, puteti calcula ce lungime trebuie sa aiba bucata de teava, adunand aceasta cifra cu masurile de pe vertical si orizontal ale tevii.

Cum sa realizati mai multe indoituri

  • Masurati spatiul pe care-l va ocupa teava indoita. Daca realizati o grinda de intarire pentru un vehicul care va ocupa un spatiu de 60 de inch (150 cm) inaltime, trasati cu o bucata de creta un dreptunghi de aceste dimensiuni intr-un spatiu curat cu pardoseala de beton.
  • Impartiti dreptunghiul cu o linie la centru. Linia trebuie sa imparta laturile mai lungi ale dreptunghiului.
  • Masurati de la colturile de sus ale dreptunghiului pana unde incepe portiunea orizontala a tevii de indoit. Daca partea superioara a grinzii de intarire are doar 40 de inch (100 cm), scadeti aceasta lungime din latimea bazei, apoi masurati jumatate din distanta de la fiecare colt de sus. Rezulta o diferenta de 20 de inch (50 cm), cu jumatatea de 10 inch (25 cm), care este distanta de masurare. Marcati aceasta distanta de la fiecare colt superior.
  • Masurati de la colturile inferioare pana unde incepe indoitura de jos. Daca distanta de la baza grinzii pana la prima indoitura este de 40 de inch (100 cm), masurati si marcati aceasta distanta de la fiecare colt inferior.
  • Uniti marcajele unde vor fi realizate indoiturile, folosind un dreptar sau o rigla. Puteti masura liniile cu o rigla. In acest exemplu, linia diagonala care uneste marcajele liniilor orizontale si verticale este de aproximativ 14 inch (70 cm) lungime.
  • Plasati teava indoita la 90 de grade in interiorul liniei de sus a chenarului. Plasati-o astfel incat capatul drept orizontal atinge interiorul liniei orizontale de sus.
  • Miscati teava pana cand atinge diagonala trasata.
  • Marcati locul unde marcajul de indoit intersecteaza linia cadrului.
  • Rotiti teava pana cand celalalt marcaj de indoit intersecteaza diagonala. Marcati acest loc pe diagonala.
  • Repetati ultimii 4 pasi pentru celalalt colt superior.
  • Calculati lungimea totala necesara de teava. Adunati masurile de la colturile de jos la primele marcaje, lungimile teavii dintre indoitura de jos si lungimea dintre indoitura de sus.

In exemplul alaturat, portiunile verticale ale grinzii vor avea 40 de inch (100 cm) lungime, portiunile diagonale vor fi fiecare de 14 inch (70 cm) lungime, iar portiunea orizontala va fi de 40 de inch lungime. Lungimea minima totala a tevii va fi de 40 + 14 + 40 + 14 + 40 inch (100 + 70 + 100 + 70 + 100 cm), sau de 144 inch (440 cm) lungime.

  • Taiati teava. Cu toate ca lungimea minima a tevii necesare este de 144 de inch, o idee buna este sa lasati spatiu in caz de erori de calcul, adaugand astfel cel putin 4 inch (10 cm), lungimea totala fiind acum de 148 inch (450 cm).
  • Identificati si marcati centrul tevii. Veti lucra din acest punct in exterior.
  • Plasati teava pe linia de sus a chenarului schitat si aliniati centrul tevii cu linia de centru. Marcati pe teava unde incep si se termina indoiturile de sus folosind marcaje pe chenar.

Puteti marca de asemenea directia indoiturilor desenand sageti pe teava indicand directia spre exterior.

  • Realizati fiecare indoitura din partea de sus cu instrumentul de indoire. Asigurati-va ca capatul tevii este spre interior cand indoiti; acest lucru previne torsionarea si rasucirea in timpul procesului de indoire. Pentru a va asigura ca instrumentul dumneavoastra de indoit este setat la unghiul corect, puteti pregati un instrument de referinta alcatuit din doua bucati plate din metal cu capetele atasate de un pivot. Indoiti acest instrument la unghiul indicat pe chenarul dumneavoastra, apoi potriviti unghiul de indoire al instrumentului de indoire la acest unghi. Dupa fiecare indoitura, plasati teava pe chenar pentru a verifica daca unghiul de indoire este corect.
  • Realizati fiecare indoitura din partea de jos cu instrumentul de indoire. Respectati aceleasi proceduri mentionate in etapa anterioara.
  • Taiati excesele de la capetele tevii indoite.

Atentie!

Este recomandat sa lasati indoitul tevei cu diametrul de 2 inch (5 cm) sau mai mult unei persoane calificate.

Verificati cu regularitate instrumentul de indoire si stantele de semne de uzura dupa indoirea tevii. Chiar si cuiele si bolturile cu diametrul de 1/2 , 5/8 inch (1.25 , 1.56 cm) se indoaie dupa o perioada.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *