Strunguri – generalitati

Strunguri: masini-unelte care realizeaza prelucrarea de suprafete de revolutie cilindrice, conice (exterioare si interioare), plane frontale, elicoidale sau profilate. Pentru aceasta se utilizeaza scule aschietoare cum ar fi cutite de diferite tipuri, filiere, tarozi, burghie, alezoare, s.a.

strunguri-bernardo

Exista o mare diversitate de variante constructive si astfel un strung se clasifica dupa multiple criterii, cum ar fi:

  • Dupa pozitia axei semifabricatului: strunguri orizontale (normale) sau verticale (carusel);
  • Dupa tipul portsculelor: strunguri normale sau revolver;
  • Dupa directia ghidajelor fata de axa semifabricatului: strunguri paralele sau frontale (transversale);
  • Dupa numarul arborilor principali: strunguri monoaxe sau multiaxe;
  • Dupa gradul de automatizare: neautomate, semiautomate, automate;
  • Dupa gradul se specializare: strunguri universale, specializate (pentru axe cu came, arbori cotiti, de detalonat);
  • Dupa gabarit: strunguri usoare, mijlocii, grele.

Tipuri de strunguri

Un strung normal este cel monoax, paralel, orizontal, cu portscula normala si neautomat. Pe un strung normal, in conditiile unui domeniu larg de reglare de turatii, avansuri si pasi filete, se pot prelucra o gama variata de piese, de dimensiuni si materiale diferite, si un numar mare de tipuri de filete.

Structura cinematica structurala la strunguri prezinta ca elemente constructive si functionale: batiu, papusa fixa, dispozitiv pentru prinderea piesei, carucior (sanie longitudinala), sanie transversala, sanie port-cutit, portscula, papusa mobila, pinola papusii mobile, varf de centrare, tava colectoare de aschii, lichid de racire.

Un strung vertical are arborele principal dispus vertical si astfel platoul pentru fixarea pieselor de prelucrat este asezat in plan orizontal. Este destinat prelucrarii pieselor mari.

Strungurile verticale efectueaza, cu sau fara dispozitive speciale, operatii de strunjire cilindrica, conica si pana, exterioara si interioara, gaurire, alezare, filetare.

Un strung revolver prelucreaza piese cu suprafete de revolutie avand o forma ce necesita prelucrarea prin strunjire cu ajutorul a peste 4 cutite. Principalele aplicatii ale unui strung revolver sunt: strunjire cilindrica exterioara, strunjire cilindrica interioara, strunjire suprafete plane frontale, strunjire de profilare, garurire, profilare gauri, filetare interioara, filetare exterioara, debitare.

Pentru mai multe informatii despre strunguri va recomandam sa cititi urmatorul document.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *