Strung longitudinal – ansamble principale

Un strung longitudinal este destinat prelucrarii pieselor cu suprafata de revolutie, cu forme si dimensiuni diferite. Prelucrarea se executa prin prinderea semifabricatului (o prindere sau mai multe).

strung-longitudinal-master-400

Ansamble strung longitudinal

Batiu – pentru fixarea masinii pe fundatie si asamblarea elementelor masinii intr-un tot unitar. Este prevazut la partea superioara cu ghidaje orizontale, prismatice sau plane, pe care se deplaseaza papusa mobila si caruciorul strungului.

Papusa fixa – o carcasa fixa pe batiu care contine in interior cutia de viteze CV a strungului. Contine si arborele principal care sustine piesa de prelucrat si ii transmite acestuia miscarea principala de rotatie.

Papusa mobila – se deplaseaza pe ghidajele batiului si serveste la sustinerea celui de-al doilea capat al piesei de prelucrat, prin intermediul unui varf de centrare. In papusa mobila se monteaza burghiul, alezorul, s.a.

Carucior – carcasa deplasabila pe ghidajele batiului. Caruciorul este prevazut cu sania longitudinala, sania transversala si sania portcutit.

Cutia de avansuri si filete – formata din mecanisme cu roti dintate, pentru transmiterea miscarii de rotatie, surubului conducator sau axului avansurilor, precum si schimbarea turatiilor acestora.

Cutia rotilor de schimb – formata din mecanisme cu roti dintate, pentru preluarea miscarilor de la cutia de viteze si transmiterea lor la cutia de avansuri si filete.

Axul avansurilor – pentru preluarea miscarii de rotatie de la cutia de avansuri si filete si transmiterea la mecanismul de avans longitudinal al caruciorului sau la surubul de avans transversal.

Surubul conducator – preia miscarea de rotatie de la cutia de avansuri si filete si o transmite caruciorului pentru obtinerea unei deplasari rectilinii, cu o cursa de avans egala cu pasul filetului.

Motorul electric de actionare – are rolul de a actiona arborele primar al cutiei de viteze. La unele tipuri de strung longitudinal, pentru deplasarea mai rapida a caruciorului, sunt prevazute cu motor electric suplimentar.

Pe langa aceste ansamble, un strung longitudinal este prevazut cu diverse roti de mana, butoane, manete, etc.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *