Strung cu surub de ghidare – operare

strung-cu-surub-de-ghidare-hobby-250Strung cu surub de ghidare Hobby 250, cu o constructie mica si compacta, este masina ideala pentru utilizatorii amatori si casnici, datorita preciziei, posibilitatii de filetare si strunjire longitudinala sau frontala.

In cele ce urmeaza va vom prezenta modul de operare a unui strung cu surub de ghidare Hobby 250 de la Bernardo.

Strunjire simpla cu strung cu surub de ghidare

Inainte de a porni masina verificati montarea pentru tipul de lucru ce trebuie efectuat. Urmatoarele explicatii sunt orientative privind montarea strungului pentru a efectua o operatie de strunjire simpla.

  • Intotdeauna planificati-va lucrul. Sa aveti desene si un plan la indemana, precum si instrumente de masurare necesare, cum ar fi micrometre, verniere etc.
  • Alegeti o scula de taiere care va realiza taietura dorita si montati in sania portcutit cu o proeminenta cat mai mica si fixati-o folosind trei suruburi cu locas hexagonal. (ideal ar fi ca proeminenta sa fie de aproximativ 6mm dar nu mai mult de 8mm pentru o scula dreapta).
  • Este important sa va asigurati ca varful sculei schietoare sa fie in centrul liniei lucrului sau sa fie usor mai jos. In niciun caz nu trebuie sa fie deasupra liniei centrale.
  • Daca este nevoie de pene de fixare sub instrument pentru a obtine inaltimea corecta, sau daca varful este prea sus, solutia este sa alegeti alta scula pentru a cobori varful.
  • Pentru a verifica daca varful este la inaltimea corecta, plasati instrumentul astfel incat varful sa atinga punctul centrului papusii mobile. Trebuie sa coincida. Daca este necesar faceti ajustari folosind pene de fixare, coborati varful instrumentului sau alegeti alta scula.
  • Cand ajungeti la rezultatul dorit, montati lucrul, fie in mandrina fie pe un platou si daca este necesar, folositi centrul papusii mobile pentru mai mult sprijin (daca materialul nu poate fi fixat corect cu mandrina, sau daca piesa de prelucrat este lunga sau daca diametrul este mic). In plus, puteti folosi ”luneta”.
  • Daca papusa mobila nu este folosita, puteti sa o scoateti complet, indepartand piulita de fixare de la baza si scotand-o de pe batiu.
  • Marcati suprafata lucrului in punctul unde se termina frezarea, de ex. umarul, folosind un ac de trasat sau ceva asemanator si miscati suportul astfel incat scula aschietoare este in directia opusa marcajului, apoi asezati sania transversala pentru ca scula sa atinga suprafata lucrului.
  • In timp ce efectuati aceste manevre, rotiti cu mana mandrina pentru a va asigura ca nu va atinge nimic atunci cand strunjiti, trebuie sa fie o distanta adecvata intre suport, sanie transversala, portcutit sau scula aschietoare si mandrina de strangere.
  • Cand obtineti rezultatul dorit, trageti inapoi cutitul si indepartati suportul de papusa fixa, apoi plasati cutitul pe material, undeva de-a lungul ei pentru frezat, in timp ce rotiti materialul la mana, folosind mandrina.
  • Continuati sa impingeti inainte incet cutitul, pana cand atinge suprafata. Notati aceasta pozitie cu zero pe scala de pe sania transversala, rotiti scala mobila pana cand cutitul este la o distanta mica de muchia din dreapta a lucrului. Intoarceti din nou sania tranversala pana cand marcajele zero coincid din nou.

IMPORTANT: Daca treceti de marcajele zero, intoarceti inapoi cel putin o jumatate de strunjire, apoi aliniati marcajele. Aveti grija sa nu mearga in gol si verificati alte spatii goale la ambreiaje si sanii etc. Continuati sa rotiti manerul cat este nevoie pentru a obtine frezarea la adancimea dorita.

NOTA: Pentru degrosare, recomandam sa nu depasiti 0.010ꞌꞌ(0.25mm) adancimea taierii.

Montarea este acum completa si puteti incepe operatia de frezare, dar inainte de a incepe, verificati pozitia ambreiajului pentru a schimba avansul manual si automat la stanga.

Porniti masina dupa cum este descris la ”Procedura de pornire” si indreptati usor cutitul spre piesa de prelucrat folosind manerul pentru avans automat. Continuati pana cand ajungeti la linia de pe piesa marcata anterior, apoi retrageti cutitul una sau doua rotiri complete cu manerul de avans al saniei transversale.

Aduceti suportul inapoi la inceput apoi intoarceti cutitul acelasi numar de rotiri, tinand cont de adancimea dorita si frezati inca o data.

NOTA: Aceasta procedura este de degrosare. Pentru alte tipuri de taieturi de finisare, frezare umeri etc. consultati un manual de utilizare.

IMPORTANT: Mana stanga trebuie sa fie intotdeauna libera pentru a apasa butonul pentru oprirea de urgenta a unui strung cu surub de ghidare daca este necesar.


Magazinul online eBernardo ofera o gama diversa de strunguri cu surub de ghidare. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *