Strung cu surub de ghidare – ajustari

strung-cu-surub-de-ghidare-hobby-250Strung cu surub de ghidare Hobby 250, cu o constructie mica si compacta, este masina ideala pentru utilizatorii amatori si casnici, datorita preciziei, posibilitatii de filetare si strunjire longitudinala sau frontala. Uneori, este nevoie sa reajustati unele componente pentru a mentine randamentul optim. Ajustarile pot fi realizate dupa cum urmeaza:

Ajustari sanie transversala la strung cu surub de ghidare

Sania transversala este montata pe o sanie in forma de coada de randunica, dupa cum se arata mai jos. Intre platourile inclinate de pe o parte a cozii de randunica, este introdusa o flesa, care poate fi stransa de coada de randunica cu trei dispozitive de ajustare sau suruburi pentru flesa, montate de-a lungul.

Suruburile flesei se afla in partea dreapta a saniei, sub manerul saniei perpendiculare. In timp, va aparea uzura pe suprafetele conjugate si va duce la lucru neglijent.

Pentru a regla flesa, tineti cont de uzura si asigurati-va ca sania se misca uniform si usor si procedati in modul urmator:

  • Strangeti toate contrapiulitele si suruburile din flesa la fel, folositi aceeasi efort de torsiune pentru fiecare surub. Sania trebuie stransa ferm. Testati incercand sa rotiti manerul, dar nu il fortati.
  • Desfaceti fiecare surub al flesei doar pe un sfert si strangeti contrapiulitele.
  • Testati din nou, rotind manerul, miscarea trebuie sa fie uniforma si usoara pe toata lungimea.
  • Daca miscarea este prea lenta, strangeti toate dispozitivele de fixare ”interioare” de o optime de rotire pana cand obtineti reglarea corecta.
  • Strangeti toate contrapiulitele avand grija sa nu mutati suruburile flesei in timp ce faceti asta.
  • Cand terminati, strangeti sania complet si aplicati ulei pe toate suprafetele conjugate si pe filetul surubului de avans, apoi plasati sania inapoi in pozitia initiala.

Maner pentru avansul saniei transversale la strung cu surub de ghidare

Avansul saniei transversale trebuie sa mearga usor, iar scala trebuie sa se roteasca cu manerul. Daca se impaneaza, este probabil din cauza aschiilor ramase intre suprafetele conjugate. Desfaceti surubul de reglare si fixate roata de mana. Indepartati roata de mana si trageti flansa cu scala avand grija sa lasati saiba arcuitoare mica plasata intr-un sant de sub flansa. Curatati ansamblul si reansamblati in ordine inversa. Daca este nevoie, tineti saiba arcuitoare la locul ei cu o surubelnita mica, sau o unealta asemanatoare si presati-o pentru a ampasa corect flesa de ax.

Ajustari papusa mobila la strung cu surub de ghidare

Papusa mobila este fixata cu doua contrapiulite, daca desfaceti surubul de reglare, papusa mobila poate fi mutata la stanga sau la dreapta, iar cand strangeti surubul de reglare (din papusa mobila) poate fi fixata in orice pozitie de pe ghidajul batiului. Este important ca ajustarile saniei transversale si saniei perpendiculare sa fie efectuate corect si nu neglijent. Orice reglare incorecta va avea consecinte grave asupra calitatii lucrului, deoarece piesa va fi condusa catre varful instrumentului. Este esential ca instrumentul sa se miste cat mai putin posibil


Magazinul online eBernardo ofera o gama diversa de strunguri. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *