Strung cu freza – accesorii

strung-cu-freza-bernardoStrung cu freza model Proficenter 550 WQV este exemplul nostru de azi in discutia despre accesorii pentru acest tip de utilaj. Acesta se foloseste in ateliere de pregatire, educatie, de mecanica fina, la executia de operatiuni de gaurire, frezare si strunjire. Este dotat standard cu afisaj digital pentru citirea adancimii de gaurire si turatiei si mai detine un alezaj ax marit. Vine cu o gama extinsa de accesorii standard precum: universal cu 3 falci DK11 – 125 mm, flansa universal 125 mm, mandrina cu coroana dintata 1 – 13 mm / B16, dorn mandrina MK 2 / B16, varf de strung fix, comparator filete, set roti de schimb, portcutit cvadruplu, sanie transversala cu suport superior, afisaj digital pentru cursa pinolei, afisaj digital pentru turatie, tija extractie M 10, protectie universal pentru srung, ecran surub conducator si scule.

Accesorii strung cu freza

  • Mandrina universala pentru strung cu trei falci la strung cu freza

Cu ajutorul mandrinei universale, pot fi fixate piese rotunde, triunghiulare, patrate, hexagonale, octagonale si cu douasprezece colturi. Nota: Strungurile noi au falci de fixare foarte ferme. Acestea sunt necesare pentru a asigura fixarea corecta si durata lunga de viata. Dupa deschiderea si inchiderea repetata, falca se ajusteaza automat iar operarea devine treptat mai usoara. Pentru mandrina originala cu trei falci montata pe strung, mandrina a fost montata din fabrica in cel mai bun mod pentru a garanta fixarea corecta cu doua marcaje ”0” de pe strung si flansa strungului.

Exista doua tipuri de falci: interioare si exterioare. Va rugam retineti ca numarul falcilor se potriveste cu numarul din interiorul canelurii strungului. Nu le incurcati. Cand le montati, va rugam montati-le in ordine crescatoare 1-2-3, iar cand le scoateti, faceti asta in ordine descrescatoare 3-2-1, una cate una. Dupa ce terminati aceasta procedura, strangeti falcile la diametrul cel mai mic si asigurati-va ca cele trei falci sunt fixate bine.

  • Mandrina cu deplasare independenta a falcilor pentru strung la strung cu freza

Aceasta mandrina speciala are patru falci cu deplasare independenta. Acestea permit fixarea pieselor asimetrice si cilindrice.

  • Mandrina pentru gaurit (Optionala)

Folositi mandrina pentru gaurit pentru a tine burghiul central sau elicoidal in papusa mobila.

  • Arbore pentru conuri Morse (Optional)

Este necesar un arbore pentru montarea mandrinei pentru gaurit in papusa mobila. Are un con Morse nr. 2.

  • Centru mobil (Optional)

Centrul mobil este montat in rulmentele cu bile. Este foarte recomandat pentru strunjirea la viteze mari de 600 RPM.

  • Luneta la strung cu freza

Luneta este folosita ca suport pentru axuri la capatul papusii mobile. Pentru multe din operatii papusa mobila nu poate fi folosita deoarece blocheaza cutitul de strung sau dispozitivul de gaurit si trebuie scoasa din masina. Luneta, care functioneaza ca un suport la capat, asigura operarea fara mandrina. Luneta este montata pe glisierele batiului si este fixata cu o saiba dreptunghiulara. Bolturile necesita lubrifiere permanenta la varfurile de contact pentru a preveni uzura prematura.

Montarea lunetei

  1. Slabiti cele trei piulite hexagonale.
  2. Slabiti surubul cu cap moletat si desfaceti bolturile pana cand luneta poate fi mutata in jurul piesei de prelucrat. Fixati luneta in pozitie.
  3. Strangeti suruburile cu cap moletat astfel incat bolturile sa fie libere nu fixate de piesa de prelucrat. Strangeti cele trei piulite. Lubrifiati varfurile glisante cu ulei de masina.
  4. Cand dupa operarea prelungita, falca are semne de uzura, capetele bolturilor pot fi pilite sau slefuite.
  • Luneta mobila la strung cu freza

Luneta mobila este montata pe sanie si urmareste miscarile cutitului de strung. Sunt necesare doar doua bolturi. Locul celui de-al treilea bolt este luat de cutitul de strung. Luneta mobila este folosita la operatii de strunjire, la piese de prelucrat lungi si subtire. Previne indoirea piesei de prelucrat sub presiunea cutitului de strung. Montati bolturile nu prea strans de piesa de prelucrat. Lubrifiati bolturile in timpul operarii pentru a preveni uzura prematura.

Ajustare: Dupa o perioada, unele componente mobile trebuie ajustate.

  • Lagarele principale ale axului la strung cu freza

Lagarele principale ale axului sunt ajustate in fabrica. Daca jocul axial iese in evidenta dupa uzul considerabil, lagarele trebuie ajustate. Slabiti cele doua suruburi cu cap cu locas hexagonal din piulita canelata din spatele axului. Strangeti piulita canelata pana cand jocul axial este ridicat. Axul trebuie sa se invarta in continuare liber. Strangeti cele doua suruburi cu cap cu locas hexagonal. Atentie: Stransul in exces sau pretensionarea vor deteriora lagarele.

Ajustarea saniei transversale

Sania transversala este fixata cu o sina de reglare si poate fi ajustata cu suruburi si fixata cu contrapiulite. Slabiti contrapulitele si strangeti suruburile de ajustare pana cand sania se misca liber fara joc. Strangeti contrapiulitele pentru a pastra reglajul.

Ajustarea saniei superioare

Sania superioara este fixata cu o sina de reglare si poate fi ajustata cu suruburi si fixate cu contrapiulite. Slabiti contrapiulitele si strangeti suruburile de ajustare pana cand sania se misca liber fara joc. Strangeti contrapiulitele pentru a pastra reglajul.

Ajustarea piesei de ghidare cu contrapiulita

Slabiti piulitele din partea dreapta a aparatoarei si reglati suruburile de control pana cand ambele contrapiulite se misca liber fara joc. Strangeti din nou piulitele.


Magazinul online eBernardo ofera o gama diversa de strunguri combinate cu freza. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *