Masini unelte: istoric

Primele arme si unelte (precursoare masini unelte), au fost folosite de omul preistoric dintr-o serie de obiecte din natura pentru a-si procura cele necesare traiului.  Pasul urmator a fost confectionarea acestora pentru a corespunde mai bine obiectivului urmarit. Au fost realizate din piatra, bronz, fier, acestea dand si numele principalelor epoci ale istoriei.

Uneltele primitive asigurau performante reduse. Pe masura trecerii timpului, pe masura cresterii si diversificarii continue a necesarului de bunuri materiale, a fost nevoie de perfectionarea continua a uneltelor de productie si astfel a crescut precizia, productivitatea si costul prelucrarilor. Dezvoltarea utilajelor si gama larga de masini-unelte din aceste zile a fost posibila datorita progreselor din domeniul materialelor, tehnologiilor de fabricatie, sisteme de actionare si automatizare.

Masini unelte in secolele XV –XVI

In perioada renasterii europene Leonardo da Vinci a conceput si realizat strunguri, masini de gaurit, fierastraie, masini de rectificat si masini automate de ascutit ace.

leonardo-da-vinci-masini-unelte

Masini unelte in secolul al XVIII-lea

James Watt inventeaza masina cu abur si astfel se marcheaza inceputul revolutiei industriale si impulsul necesar dezvoltarii de masini unelte. In 1765 Seamton concepe si realizeaza prima masina de alezat cilindrii. Aceasta masina a fost perfectionata in 1775 de John Wilkinson.
Primele strunguri, cu carucior si surub conducator au fost realizate in 1797, in Anglia, de catre Maudsley.

Masini unelte in secolele XIX –XX

In aceasta perioada sunt concepute si perfectionate multiple tipuri de masini unelte, cum ar fi: masini de rabotat si mortezat, masini de frezat, masini de rectificat, strunguri carusel, strunguri automate, strunguri revolver.

Perfectionarile au fost datorate utilizarii de materiale noi, de mecanisme performante si prin cercetarile realizate, precum cea privind procesul de aschiere din lucrarile teoretice ale lui Time si Taylor din 1870. In 1850 s-a inceput fabricarea industriala a sublerelor cu precizie de 0.1 mm, in 1867 a micrometrelor cu precizie de 0.01 mm iar in 1907 a minimetrelor cu precizie de 0.001 mm.

La inceputul secolului al XX-lea au aparut masini de brosat, masini de copiat eletrice si hidraulice, masini de danturat. De asemenea au aparut noi materiale pentru conceperea utilajelor de aschiere: oteluri rapide, carburi metalice, materiale mineralo-ceramice, diamante artificiale.

Cea mai importanta inovatie in domeniul de masini unelte o reprezinta aparitia de masini unelte cu comanda numerica. Acestea au aparut in anii ’60 si au dus la aparitia in anii ’70 de centre de prelucrare, a sistemelor flexibile de fabricatie cu celule flexibile in 1975 si cu linii flexibile in 1980, cu aparitia sistemelor CIM (Computer Integrated Manufacturing – procesarea automata a materiei si a informatiei) in 1985.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *