Masini de frezat – generalitati

Masini de frezat: masini unelte prin care se realizeaza operatia de prelucrare mecanica prin aschiere numita frezare. Freza este o unealta aschietoare cu mai multe taisuri, pentru prelucrarea suprafetelor plane si profilate, a canalelor de diferite forme. La frezare, miscarea principala de aschiere este executata de unealta iar miscarea de avans de piesa de prelucrat.

Tipuri de masini de frezat

Masina de frezat, in functie de constructia si destinatia ei, poate fi de mai multe tipuri:

  • masini de frezat universale
  • masini de frezat verticale
  • masini de frezat orizontale
  • masini de frezat speciale (longitudinale, roti dintate, pentru frezat filet)

masini-de-frezat

La o freza se deosebesc corpul si dintii aschietori. Ca si constructie, frezele pot fi executate dintr-o bucata (freze monobloc) sau asamblate (freze cu dinti montati).

Pentru prelucrarea suprafetelor plane pe masini de frezat orizontale se folosesc freze cilindrice.  Ele pot avea dinti drepti sau inclinati (in cazul acestora aschierea decurge mai linistit). Pentru dimensiuni mari de freze, constructia acestora poate fi realizata cu dinti asamblati. Aceasta solutie permite construirea corpului din otel de constructie, iar dintii aschietori, din otel rapid (HSS) sau placute din carburi metalice, ceea ce reduce simtitor costul uneltei.

Pentru prelucrarea unor piese mari, la productia in serie si in masa, se utilizeaza masini de frezat longitudinale, prevazute cu mai multe capete de frezat, care asigura o productivitate foarte mare prin prelucrarea simultana a mai multor suprafete. Aceste masini mai poarta si denumirea de masini de frezat portal.
 

Masina de frezat plan, prin simplificarea sistemului de elemente suprapuse pentru fixarea piesei de prelucrat, determina cresterea rigiditatii fata de cazul masinilor de frezat cu consola. In aceste conditii, se pot aplica regimuri de aschiere mai intense, dar se imbunatateste si calitatea suprafetelor prelucrate, si astfel este recomandata pentru prelucrarea suprafetelor plane sau profilate, la productia de serie.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *