Centru de prelucrare Proficenter 550 WQV – mecanisme de comanda

centru-de-prelucrare-proficenter-550-wqv-bernardo-emtCentru de prelucrare (strung cu freza) Proficenter 550 WQV de la Bernardo se utilizeaza cu succes in atelierele de mecanica de precizie si ateliere pentru instruire, realizand operatiuni de gaurire, frezare si strunjire.

Din seria de articole despre utilizarea acestui tip de strung combinat cu freza, va prezentam astazi mecanismele de comanda. Tot pe acest blog gasiti si informatii despre componentele principale ale produsului Proficenter 550 WQV de la Bernardo.

Mecanisme de comanda centru de prelucrare Proficenter 550 WQV

 

Masina este pornita si oprita de butonul de PORNIRE/OPRIRE. Apasati pentru a opri toate functiile masinii. Pentru restart, ridicati capota si apasati butonul PORNIRE.

  • Intrerupator-comutator la centru de prelucrare

Dupa ce masina este pornita, schimbati comutatorul in pozitia ”F” pentru rotirea axului contra acelor de ceasornic (inainte). Schimbati comutatorul in pozitia ”R” pentru rotirea axului in sensul acelor de ceasornic (inapoi). Pozitia ”0” este OPRIRE iar axul ramane in repaus.

  • Intrerupator de comanda a vitezei variabile la centru de prelucrare

Intoarceti comutatorul in sensul acelor de ceasornic pentru a mari viteza axului. Intoarceti comutatorul contra acelor de ceasornic pentru a reduce viteza axului. Vitezele posibile depind de pozitia curelei de transmisie.

  • Selector directie de avans la centru de prelucrare

Selectati directia de deplasare a sasiului cand mandrina se roteste inainte sau inapoi dupa cum se vede din fata mandrinei.

  • Selector viteza de avans la centru de prelucrare

Selectati viteza de avans sau filetul dorit.

  • Opritor portcutit cu sanie in cruce la centru de prelucrare

Rasuciti doua piulite hexagonale in sensul acelor de ceasornic pentru a bloca si contra acelor de ceasornic pentru a debloca.

  • Opritor sanie perpendiculara la centru de prelucrare

Rotiti suruburile cu cap cu locas hexagonal in sensul acelor de ceasornic si strangeti pentru a bloca. Rotiti contra acelor de ceasornic pentru a slabi.

  • Opritor sanie transversala la centru de prelucrare

Rotiti surubul cu cap cu locas hexagonal in sensul acelor de ceasornic si strangeti pentru a bloca. Rotiti contra acelor de ceasornic pentru a slabi si debloca.

  • Opritor sasiu la centru de prelucrare

Rasuciti surubul cu cap cu locas hexagonal in sensul acelor de ceasornic si strangeti pentru a bloca. Rasuciti contra acelor de ceasornic si slabiti pentru a debloca. Atentie: Surubul opritorului sasiului trebuie desfacut inainte de a porni avansul automat, altfel strungul se poate defecta.

  • Avans longitudinal la centru de prelucrare

Rotiti roata de mana in sensul acelor de ceasornic pentru a muta ansamblul aparatoarei spre papusa mobila (dreapta). Rotiti roata de mana contra acelor de ceasornic pentru a muta ansamblul aparatoarei spre papusa fixa (stanga).

  • Levier cu contrapiulita la centru de prelucrare

Mutati levierul in jos pentru a cupla. Mutati levierul in sus pentru a decupla.

  • Roata de mana pentru avans transversal la centru de prelucrare

Daca rotiti in sensul acelor de ceasornic, sania transversala se muta spre capatul masinii.

  • Levier de avans cu portcutit cu sanie in cruce

Rotiti in sensul sau contra acelor de ceasornic pentru a muta sau pozitiona.

  • Levier de prindere a portcutitului

Rotiti contra acelor de ceasornic pentru a slabi si in sensul acelor de ceasornic pentru a strange. Rotiti portcutitul cand levierul este deblocat.

  • Levier pentru avans mecanic transversal/longitudinal

Daca mutati levierul spre dreapta sus, porniti avansul transversal. Daca mutati levierul in dreapta jos, porniti avansul longitudinal.

  • Surub de fixare a papusii mobile

Rasuciti piulita hexagonala in sensul acelor de ceasornic pentru a bloca axul si contra acelor de ceasornic pentru a debloca.

  • Maneta de strangere a arborelui gol al papusii mobile

Rotiti levierul in sensul acelor de ceasornic pentru a bloca axul si contra acelor de ceasornic pentru a debloca.

  • Roata de mana pentru avansul arborelui gol al papusii mobile

Rotiti in sensul acelor de ceasornic pentru avansul arborelui gol. Rotiti contra acelor de ceasornic pentru mersul inapoi.

  • Reglaj papusa mobila

Trei suruburi de ajustare de la baza papusii mobile sunt folosite pentru a seta papusa mobila pentru a taia forme conice. Slabiti surubul de blocare de la capatul papusii mobile. Slabiti surubul de ajustare de pe o parte si in acelasi timp strangeti-l pe celalalt pana cand este indicat pe scara cat este setata papusa mobila. Strangeti surubul de blocare.


Magazinul online eBernardo ofera o gama diversa de strunguri cu freza. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *